2010. május 9., vasárnap

ANYASÁGHOZ KAPCSOLÓDÓ SZAVAK - METROPOLISZ

A Föld népei közül a legtöbben megemlékeznek az  anyák napjáról. Az anyaság ünnepének dátuma országonként más-más hónapra és napra eshet, és sokszor egyéb ünnepekkel is összefonódik (például  fontos vallási vagy politikai személyek születésnapjával, jelentős történelmi eseményekkel, vagy asztronómiai jelenségekkel).

 

Legkorábban a norvégok köszöntik az édesanyákat (február második vasárnapján), az évben legkésőbb pedig az indonézok (december 22-én). Mi magyarok (a spanyolokkal, portugálokkal, litvánokkal és mozambikiakkal együtt) múlt vasárnap ünnepeltünk. Ám világ nagyobbik fele (Ausztráliától Zimbabwéig) ma, május második vasárnapján üli meg az  anyák napját.  

 

E nap alkalmából vegyünk sorra olyan szavakat, amelyek valamilyen módon az anyasághoz kapcsolódnak. Ilyen a metropolisz is.

 

A metropolisz megnevezés általában milliós lakosságú; gazdasági, politikai és kulturális szempontból jelentős várost takar. Az ókori görögöknél azonban egy kolónia "anyavárosát",  származási helyét értették alatta, amellyel az elszármazottak továbbra is kultikus vagy politikai, kulturális kapcsolatot tartottak. Később kormányzati központot, tartományi fővárost vagy egyházi székhelyet neveztek metropolisznak. A szó a görög mētēr ("anya") + pólis ("város") összetételéből származik.


Forrás: Merriam-Webster, Wikipedia

0 megjegyzés: